Инвестицията в топлоизолирана фасада наистина ли се изплащa?

Ако домът Ви е сред тези, които нямат никаква изолация, през годината се сблъсквате с голяма част от следните проблеми:

Студ в отопляемите през зимата помещения.

Макар да отоплявате само половината си дом, сметките Ви за отопление с всяка изминала година растат, а Вие имате чувството, че никога не е достатъчно топло.

Бързо изстиване след спиране на отоплението.

Само няколко часа след спиране на отоплението температурата в помещенията не се различава много от тази навън.

Често забравяме, че изолацията трябва да ни пази не само от студа през зимата, но и от прекалената топлина през лятото.

Неизолираните и лошо изолираните външни стени позволяват на топлината бързо да проникне вътре в обекта, което прави пребиваването в дома в летните дни и нощи непоносимо.

Колко пъти сте чували: направихме изолация на дома; сменихме старата дограма с нова, супер дишаща; изчакахме отоплителния сезон и след това дойде шокът – по стените се появиха мухъл и плесен!

Как е възможно това?

Парата, която се образува от ежедневните битови дейности, не успява да напусне помещението и се стига до появата на конденз – идеална среда за развитие на микроорганизми и мухъл.

През дъждовния период неизолираните и лошо изолираните стени попиват много влага и се разширяват, а в сухо време – губят влагата и се свиват. Този процес води до появата на пукнатини в стените и мазилката.

Защо точно топлоизолация с каменна вата?

Решението да се направи контактна фасада на сградата (позната като „ETICS” фасада) е важна стъпка във всяко едно отношение, и най-вече във финансово, тъй като изисква инвестиции, които и за по-малки обекти са сериозно перо в семейния бюджет.

По тази причина е необходимо добре да обмислите и комплексно да пристъпите към избора си и към самото решение за вида и качеството на компонентите, които ще положите на обекта си.

При вземане на решението за изолационен материал имайте предвид следните факти:

Веднъж в живота

Контактната фасада се прави веднъж за целия период на съществуване на обекта – съответно  трябва да изберете дълготрайни материали, които ще позволят това.

Цялостно решение

Освен за топлоизолацията през зимата, помислете също за топлоизолационната защита през лятото, за звукоизолацията, както и за защитата на обекта от пожари.

След полагане

Желателно е след полагане на изолацията стените да „дишат“, т.е. да има безпроблемна дифузия на водните пари отвътре навън, за да не се образуват мухъл и плесен.

Ако за Вас са важни всички изброени аспекти на качеството на фасадата, единствено с каменна вата получавате…

Защита от студ и от бързо изстиване на помещението след спиране на отоплението.

Каменната минерална вата е превъзходен топлоизолатор, който осигурява комфорт, задържайки топлината вътре в дома през зимата.

Защита от прекомерна горещина през лятото.

Каменната вата има такава плътност и структура, че да задържа голямо количество топлина в себе си за дълго време. По този начин възпрепятства топлината бързо да проникне вътре в сградата.

По-малка консумация на енергия за отопление и охлаждане, а оттам и по-ниски сметки.

По правило контактната фасада с каменна вата се изплаща в резултат на по-ниските сметки за ток и отопление за 4-5 години!

Сухи стени, които „дишат“.

Каменната минерална вата е паропропусклив материал, който позволява безпроблемна дифузия на водните пари отвътре навън, без риск от конденз и мухъл.

Отлична звукоизолация на стените от външния шум.

Гръмогласният съсед и шумът от преминаващите по улицата автомобили вече няма да бъдат проблем. Остава само да се наслаждавате на Вашето топло и спокойно кътче.

Максимална защита от пожар.

Плочите от каменна минерална вата FKD-S са с най-висок клас по реакция на огън A1, което означава, че са негорими! Високата точка на топене на каменната вата от над 1000Сº предлага най-голяма сигурност при евентуален пожар.

Приятен микроклимат у дома

Известно е, че дом с топлоизолация премахва неприятното усещане от неотопляемия коридор или банята, тъй като температурата във всички помещения става оптимална целогодишно, което чувствително повишава комфорта и качеството на живот.

Естествен и дълготраен материал.

Каменната вата се състои от влакна с минерален, естествен произход, а фасада с такъв материал ще „живее“ през целия период на съществуване на обекта.

Съставни части на контактната фасада

Освен от каменна минерална вата системата на контактната фасада се състои от: лепилно-шпакловъчни смеси за залепване и армировка на ватата, дюбели за нейното закрепване, армираща мрежа и външна декоративна мазилка.

С оглед на качеството и специфичните характеристики на каменната минерална вата е необходимо и другите материали в системата на контактната фасада да бъдат съвместими и еднакво качествени, за да се осигури дълготрайност на цялата система.

или

© Copyright - Kamena vuna 2015