Какви предимства отличават каменната минерална вата от всички останали продукти за изолация на пазар?

Всичко, което може да научите за каменната минерална вата на едно място – история, приложение, свойства

ИСТОРИЯ

Казват, че каменната вата е възникнала съвсем случайно през XIX век на Хаваите. Силен вятър охладил и разпръснал вулканична лава, създавайки пухкави влакна, с които местното население по-късно покрило колибите си, за да се предпази от горещините. Методът за производство на каменна минерална вата за първи път е патентован в САЩ през 1870 г. и до ден днешен се базира на сходни принципи: суровини с минерален произход се разтопяват на висока температура, от тях се получава „лава“, т.е стопилка, която се изтегля на влакна. От тези нишки след това се правят плоскости от каменна вата – единственият материал, който едновременно осигурява топло- и звукоизолация, както и пожарозащита.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА КАМЕННАТА МИНЕРАЛНА ВАТА И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА?

Каменната минерална вата е изолационен материал, предназначен за топлинна, звукова и противопожарна защита в строителството и индустрията.

Тенденциите в строителството, а и законовите разпоредби, налагат високо ниво на енергийна ефективност както за нови сгради, така и за реновирани обекти. В същото време модерното строителство изисква качествени, многофункционални материали, за предпочитане от естествен произход. Каменната минерална вата отговаря на всички тези изисквания и се утвърди като избор №1 за архитекти, инвеститори, строители и собственици на жилища.

ПРОИЗВОДСТВО В СЪРБИЯ

В Сърбия каменната минерална вата се произвежда единствено в завода в гр. Сурдулица още от далечната  1974 г., което доказва, че този продукт има дълга традиция в региона. Откакто Кнауф Инсулейшън пое предприятието през 2005 г. и значително разшири производствения му капацитет, каменната вата се произвежда по т. нар. Best available technology, при която се използват най-добрите налични технологии. Същата технология се прилага и в други фабрики за минерална вата от семейството на Кнауф Инсулейшън (те са почти 40 в цял свят).

В Сурдулица се произвежда висококачествена минерална вата с най-различно приложение: за плоски и скатни покривиза външни, вътрешни и преградни стени; за плаващи подове и междуетажни конструкции.

Каменната вата, въпреки че е „стар“ материал, днес се смята за изискано и висококачествено решение, тъй като предлага комбинация от характеристики, както нито един друг продукт: осигурява защита от студа през зимата и горещините през лятото; притежава звукоизолационни и пожарозащитни качества; паропропусклива е; устойчива е на химикали и микроорганизми; отличава се със стабилност на размерите и дълготрайност; ограничава развитието на бактерии и мухъл, а наред с всичко това е и рециклируема.

Търсенето на този продукт с всяка изминала година се увеличава, така както се повишава самосъзнанието на обществото и необходимостта от рационално потребление на енергия. Първата стъпка за енергийна ефективност при всички случаи е полагането на изолация, така че каменната вата от Сурдулица, освен в Сърбия, се използва и за топлоизолация на сгради в Румъния, България, Гърция, Македония, Албания, Черна гора и др.

СУРОВИНИ

Защо каменната вата се нарича минерална? Защото основната суровина за производството й е минерал – камък с вулканичен произход (диабаз и доломит, в по-малка степен базалт). Въпреки че терминът “камък с вулканичен произход” звучи екзотично, всички камъни за производствения процес в Сурдулица идват от местните кариери в Сърбия.

ПРОИЗВОДСТВЕН ПРОЦЕС

1. Камъкът, заедно с рециклирани материали под формата на брикети и допълнителни енергийни източници – кокс, газ и ток, по определена формула се дозира и се вкарва в куполна пещ, в която всичко се разтопява  на температура от 1300°C.

2. Получената при процеса на топене в куполната пещ маса контролирано се отвежда до дисковете на центрофугата, където се разделя на влакна. Дисковете разбиват стопилката на малки капки; през дисковете се вдухва въздух, който изтегля влакна от получените капчици. В същото време се добавя и свързващо вещество, тъй като влакната трябва по някакъв начин да се съединят. С разпръскването на свързващото вещество влакната се продухват в сборна камера и така се създава основният филц на каменната вата.

3. Основният филц след това достига до т.нар. махало – система за напластяване на ватата. Това всъщност е предпоставка каменната вата да има отлични топлоизолационни свойства, тъй като осигурява равномерното разпределение на влакната и доброто им преплитане (по този начин се създава повече място за „задържане на въздуха“ в каменната вата, което е едно от основните условия за съществуването на изолационния материал – защото, както знаем, въздухът е най-добрият изолатор).

4. Така напластен и механично обработен филцът влиза в камера, в която се осъществява процес на зреене, т.е. втвърдяване на свързващото вещество, с което се формират финалните технически характеристики на продукта. Процесът се извършва при 270°C.

5. След като излезе от камерата, следва рязане до желаните размери, подреждане и опаковане на крайните продукти.

КАК ДА РАЗЛИЧАВАМЕ ВИДОВЕТЕ КАМЕННА МИНЕРАЛНА ВАТА?

На пръв поглед всички плоскости от каменна вата са еднакви, но как да знаем коя за какво се използва?

Макар да са еднакви като размер, отделните продукти от каменна минерална вата имат специфични характеристики. Изделията са специално създадени, за да се полагат на определени места от конструкцията. Така например продукт, предназначен за скатен покрив, е неприложим върху фасада, а изделие, използвано във вентилируеми фасади, не може да изпълнява своите функции върху плосък покрив.

Продуктите с различни технически характеристики се произвеждат по различни формули и с фини настройки по време на производствения процес, за да се получат различни плътности и дебелини на продукта. Предназначението на изделието и неговите основни свойства (коефициент на топлопроводимост, размер) са ясно обозначени върху етикета на всеки един наш продукт.

В крайна сметка онова, което клиентът трябва да знае е къде иска да сложи топлоизолация. Защото за всяко място в сградата имаме подходящ продукт!

НАШИЯТ ПРИНОС ЗА РАЗВИТИЕТО НА ИНДУСТРИЯТА НА ИЗОЛАЦИОННИ МАТЕРИАЛИ

Точно преди 10 години настъпи революция в индустрията на изолационните материали. Кнауф Инсулейшън патентова иновативната Ecose Technology. Благодарение на нея, в производството на ватата се използват изцяло биологични свързващи вещества от природата. Това я превръща в напълно естествен продукт. Тaзи технология е използвана най-напред при производството на стъклена минерална вата във всичките ни заводи по света. При каменната минерална вата прилагането на технологията започва през 2006 г. в завода в Сурдулица.

И природата си каза своето – от нашите производствени линии „потече“ вата с естествен кафяв цвят. Създадохме продукти, в които не добавяме формалдехид, оцветители и акрил, изделия, които отделят по-малко прах и лесно се режат.

За тази технология минералните вати на Кнауф Инсулейшън, наред с останалите признания, получиха и сертификат Eurofins Gold за качество на въздуха в помещенията, в които са положени. Eurofins е водеща международна мрежа от лаборатории, които проучват и тестват промишлени продукти, а златното отличие е най-високото, което даден продукт може да получи в своята категория.

КАК ПРОЦЕСЪТ НА ПРОИЗВОДСТВО НА КАМЕННА ВАТА ВЛИЯЕ ВЪРХУ ОКОЛНАТА СРЕДА?

От 2005 г. до днес във фабриката в Сурдулица са инвестирани над 30 млн. евро. Голяма част от тези пари са вложени в най-модерни съоръжения за пречистване на газове и отпадни води, така че промишленото производство да не замърсява средата, в която работим.

С най-съвременната система за пречистване на димните газове прахът и въглеродният окис се елиминират напълно и голяма част от енергията се връща обратно в производствения процес.

Отпадната вода от производството се използва за затопляне на производствените халета и административните помещения.

По този начин производството на каменна вата и самите продукти са устойчиви, както и обектите, в които са положени.